mandag den 6. februar 2012

Årsmøde i RCE Danmark

Danmarks Nationale Netværk for Uddannelse for Bæredygtig Udvikling (RCE Danmark) holdt årsmøde i København den 2. og 3. februar. (I øvrigt i næsten direkte forlængelse af, at højtplacerede politikere fra hele verden afleverede deres anbefalinger til FN's generalsekretær om bl.a. at styrke og udvikle Uddannelse for Bæredygtig Udvikling (Se tidligere blog-indlæg))
Hans Abrahamsson

Årsmødet startede på Energi- og Vandværkstedet ved Damhussøen. Her indledte Hans Abrahamsson fra Göteborg Universitet med et tankevækkende oplæg om byernes stigende betydning i forhold til en bæredygtig udvikling. 

Herefter var det tid til workshops med eksempler fra Københavns Kommunes arbejde med natur, miljø og bæredygtig udvikling. I grupper kom deltagerne til at diskutere konkret inddragelse af børn og unge i byudviklingen og at lave deres eget papir af opvarmet dyre lort. Uddannelse for bæredygtig udvikling er også i København både ”Hands On og Mind In”.
Jesper Steenberg, leder af Energi- og Vandværkstedet fortæller om byernes kloakering.
Henrik Gretoft, der er leder af Kommunens kontor for Bæredygtig Udvikling, fortalte om organiseringen af arbejdet – som et samspil mellem kommunens Teknik og Miljøforvaltning og Børne og Ungdomsforvaltningen.  Elever fra 8. klasse på Guldberg skole fortalte om deres projekt med organisering af affaldssorteringen på skolen, som en del af ”Øresundsklassrummet” – et samarbejde med skoler i Malmø og Lund. Se evt. deres egen præsentation af projektet på Youtube - Klik her!
Guldberg skoles affaldssortering - designet og implementeret af eleverne selv.
Efter frokosten tog deltagerne fat i diskussionen om de gode eksempler på Uddannelse for Bæredygtig Udvikling. Der var bl.a. fokus på handling – både i undervisningen og som et mål om, at eleverne oplever at være med til at skabe forandring. Desuden blev nødvendigheden af, at forstå verden som et system, hvor alting påvirker hinanden – udpeget som central, hvis vi skal skabe en bæredygtig udvikling.

Fredag startede dagen med et oplæg fra Melissa McCann Thomsen fra Aarhus Universitet, Business and Social Science. Melissa fortalte om bæredygtig udvikling set fra et virksomhedsperspektiv og om Universitetets arbejde med at integrere tankegangen i ledelsesuddannelserne. Gennem FN-samarbejdet om Principles for Responsible Management Education står Aarhus Universitet for en stor international konkurrence for studerende og undervisere om at integrere bæredygtighed i fag og uddannelsesprogrammer (Se tidligere blog-indlæg).

Årsmødet sluttede med generalforsamling, hvor der var opbakning til ledelsesgruppens forslag om at fokusere på:
  • formidling af konkrete eksempler på uddannelse for bæredygtig udvikling – ikke mindst på grundskoleområdet
  • den fremtidige organisering og finansiering af netværket
  • samarbejdet med erhverv og virksomheder
Den nye ledelse for netværket består af:
  • Formand, Professor Jeppe Læssøe, Institut for Uddannelse og Pædagogik (DPU)
  • Forskningsinstitutionerne, Karsten Bruun Hansen, Aalborg Universitet
  • Videregående Uddannelser, Niels Larsen, UC Lillebælt
  • Folkeoplysning, Voksenundervisning m.v., Dorte Salomonsen, NTS
  • Børne og Ungdomsuddannelser, Christine Sestoft, Efterskoleforeningen
  • Kommunale, Regionale og Statslige institutioner, Henrik Gretoft, Københavns Kommune
  • NGO’er, Lars Myrthu-Nielsen, ØKO-NET
  • Forsyningsselskaber og virksomheder, Flemming Sjølin Bauer, Vestforbrænding
Den ny ledelsesgruppe holder sit første møde den 12. marts på Institut for Uddannelse og Pædagogik (DPU)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar